Potkovani Tegeltija

Milan Tegeltija je danas najavio da će sljedeće sedmice, nakon sjednice VSTV-a, podnijeti ostavke na pozicije predsjednika i člana VSTV BiH. Istovremeno, najavio je podnošenje ostavke na sve pravosudne funkcije, kao i u Komisiji za polaganje pravosudnog ispita na nivou BiH u okviru Ministarstva pravde BiH. 

Osnovni razlog za njihovo podnošenje ostavke na mjesto člana Vijeća on vidi u činjenici da su bili glavni nosioci aktivnosti Podvijeća FBiH koji su provodili procedure za imenovanja, a koja su, prema Tegeltiji, najviše osporavana u javnosti. 

DOLAZAK U VIJEĆE: Lobiranje i kršenje tajnosti glasanja

VSTV BiH je na sjednici održanoj 8. jula 2014. godine izabrao predsjednika Osnovnog suda u Banjoj Luci Milana Tegeltiju za predsjednika VSTV-a, na mandat od četiri godine, koji mu je u julu 2018. produžen na još četiri.

Žurnal je još 2014. pisao da je kandidovanje Tegeltije za člana VSTV-a do samog kraja držano u tajnosti, a isticanje njegove kandidature za mnoge je bilo šokantno, s obzirom da se radi o sudiji koji se dovodi u vezu sa osobama iz kriminalnog miljea i za kojeg se tvrdi da je potpuno u službi vladajuće kaste u RS i njemu bliskih tajkuna.

“Prema pouzdanim izvorima, Tegeltija je u međuvremenu, putem svojih igrača bliskih vlasti, na terenu lobirao za svoj izbor. Ovi izvori navode da je od pojedinih sudija traženo da Tegeltiji vrate uslugu, jer im je vlast pozapošljavala članove uže porodice ili im je predsjednik Osnovnog suda pomogao u nekim predmetima za koje su bili nadležni”, pisao je Žurnal u junu 2014.

Sutkinja Marija Aničić – Zgonjanin bila je Tegeltijin protivkandidat i ukazivala je tada na kršenje principa tajnosti glasanja, dok je dvoje (od 13 kandidovanih) sudija naprasno, svega tri dana prije glasanja, povuklo svoju kandidaturu.

U decembru 2016., nakon što je Ranko Debevec izabran za predsjednika Suda BiH, Tegeltija je za RTRS izjavio da je “VSTS posao uradio u skladu sa Ustavom, zakonom i svojim ovlaštenjima”.

Tvrdio je Tegeltija tada da “pravosuđe u BiH ima hrabrosti da pokrene velike procese i da će se to pokazati u vremenu koje dolazi”, kao i da su se “stvari godinama gurale pod tepih, ali da je ovaj saziv VSTS odlučio da ih izvadi na površinu”.

Prvi čovjek VSTV-a je u Banjoj Luci 2017., prema pisanju medija, izjavio da njegova naknada u VSTV-u iznosi 1.300 KM u vidu paušala i da je to jedina naknada koju ima.

Podsjetimo na pisanje Žurnala da je Tegeltija tokom 2018. bio sudija-arbitar u najmanje tri predmeta, što je honorirano sa 44 hiljade maraka. Naravno, ni ovaj angažman po tumačenju Tegeltije i VSTV-a nije nezakonit.

 Nije učvršćena vladavina prava u BiH

Na zvaničnoj internet stranici VSTV BiH navodi se da je  vizija ovog pravosudnog tijela – da kontinuirano doprinosi učvršćivanju vladavine prava u BiH.

Evropska unija je u “izgradnju savremenog i efikasnog pravosuđa u BiH” uložila više od 15 miliona eura, s tim da su tokom 2019. kroz projekat “EU za pravdu: Podrška borbi protiv organiziranog kriminala i korupciju u BiH” uložili dodatnih 2,2 miliona eura.

U međuvremenu su se nastavile nizati afere i pogrešne odluke VSTV-a. Tako je Evropska komisija u junu ove godine uputila pismo VSTV-u upozoravajući ih da će “preispitati svoje finansijske i tehničke podrške pravosuđu”.

Zbog učestalih afera i sve jačeg nezadovoljstva javnosti, Evropska komisija je u aprilu 2019. pokrenula novu inicijativu za praćenje cijelog sistema vladavine prava u BiH, od agencija za provedbu zakona do sudova. Angažovali su njemačkog pravnog stručnjaka u penziji Reinharda Priebea koji je sačinio izvještaj o stanju u pravosuđu u kojem je utvrdio da je “tokom godina, sam VSTV postao problem”.

Priebe je utvrdio i da su “ozbiljni problem u sudskim odlukama postali očigledni zbog nedostatka liderskih kapaciteta, te navoda o politizaciji i sukobu interesa, neefikasnosti organizacije VSTV-a, nedovoljnog dosega i transparentnosti i, zbog neuspjeha u provedbi reformi”, te da je povjerenje u ovu instituciju poljuljano “navodima o korupciji predsjednika VSTV-a, te navodnim manipulacijama u imenovanjima i disciplinskim postupcima”.

I pored toga što je EU uložila 2,2 miliona eura za podršku borbi protiv korupcije, treći izvještaj Misije OSCE-a u BiH o odgovoru pravosuđa na korupciju poražavajući je za naše pravosuđe. Sam naziv “Sindrom nekažnjivosti”, kako je to pojasnila ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije “odražava realnu sliku trenutne situacije”.

Na loše stanje u pravosuđu godinama ukazuju i nevladine organizacije u BiH. U izvještaju Transparency International BiH iz 2018. navodi se da pravosuđe u BiH ne funkcioniše, a da reforma, u koju je međunarodna zajednica uložila više desetina miliona eura, nikada do kraja nije urađena.

Tokom prošle godine u Ambasadi SAD održan je i sastanak sa pojedinim sudijama i tužiocima, s ciljem, prema navodima sa Twitter naloga Ambasade, da se napravi korak ka usvajanju zakona koji će omogućiti transparentnije imenovanje sudija i tužilaca, kako bi se ojačala vladavina prava.

Na sastanak su pozvani sudije Goran Nezirović i Branko Perić, te glavni tužilac Tužilaštva TK Tomislav Ljubić što je zasmetalo bivšoj potpredsjednici Vijeća Ružici Jukić, koja je na sjednici u maju 2019. osudila ovaj potez Ambasade SAD-a.

Ne treba zaboraviti ni statuse na Facebook profilu bivše potpredsjednice Vijeća kojima je šokirala javnost, poput onog u kojem je indirektno tražila održavanje mise za žrtve Bleiburga u Sarajevu usput kritizirajući sve one koji su se tome protivili.

Pisao je Žurnal i o Tegeltijinoj odluci iz februara ove godine kada je sam sebe imenovao za člana Komisije za izbor članova Centralne izborne komisije BiH što je za cilj imalo rušenje CIK-a, te jačanje kadrova Dodika i Dragana Čovića.

“VSTV samo radi za sebe i slušaju osobe koje su ih dovele. Tegeltija ima enormno bogatu kuću, živi na jako visokoj nozi i dalo bi se istražiti štošta oko njega”, izjavio je Slobodan Vasković u septembru ove godine.

A, o Tegeltijinom bogatstvu ranije je izvještavao i Žurnal.

 

MISIJA: Građani nemaju jednak pristup pravdi

Na zvaničnoj interent stranici pod “misijom VSTV-a” navodi se da – osiguravanjem nezavisnog, nepristrasnog i profesionalnog pravosuđa u BiH, VSTV omogućava jednak pristup pravdi i jednakost svih građana pred zakonom.

Podsjetimo na još neriješene slučajeve ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića. 

Advokat porodica dvojice ubijenih mladića Ifet Feraget još ranije je za medije izjavio da “slučajeve Memić i Dragičević treba tretirati kao opasan pravosudni virus, iako se odgovorni još trude da ga prikriju”.

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana, sa advokatom Feragetom je išao i na sastanak kod Tegeltije. Dva sata su mu, izjavio je Feraget nedavno za Žurnal, pričali o svim dokazima s kojima raspolažu i na sve propuste Dalide Burzić, ali Vijeće po tom pitanju ništa nije poduzelo.

“I kada imate konkretne slučajeve očiglednog organiziranog kriminala u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo i Okružnom tužilaštvu Banja Luka, a predsjednik se javno obraća advokatu i pita šta je to Vijeće moglo poduzeti, onda ne treba bolja ocjena stanja u kojem se Vijeće nalazi. Šta će nam VSTV ako ne može poduzeti ništa da se popravi stanje u pravosuđu”, smatra Feraget.

I bivša potpredsjednica Jukić je primila porodicu Memić i advokata Ferageta, te im obećala da će “u skladu sa svojim ovlaštenjima učiniti sve da oštećeni Memić i njegova porodica ostvare sva zakonom i Ustavom zagarantirana prava”.

Ono što je uradila jeste da je glasala za izbor Dalide Burzić za sutkinju Suda BiH.

I Davor Dragičević, otac ubijenog Davida iz Banje Luke, u nekoliko navrata je za medije isticao da sve “dok su oni na čelu VSTV-a, predmeti Dragičević i Memić, neće biti riješeni.

Afera “Potkivanje” – Tužilaštvo BiH nedavno je podiglo optužnicu protiv Nermina Aleševića koji je sačinio snimak “Potkivanje” kako bi pokazao po kojem principu funkcioniše pravosuđe u BiH. Optužnicom je obuhvaćen i suspendovani policajac SIPA Marko Pandža koji se na snimku čuje kako preuzima novac za “potkivanje” Tegeltije, a kasnije tokom saslušanja je tvrdio da je novac uzeo za sebe.

Tegeltije, koji je glavni akter ove afere, u optužnici nema. On je saslušan kao svjedok.

Afera “Diploma” – Žurnal je objavio i snimak razgovora sa Senadom Pehlivanom o kupovini diplome Srednje medicinske škole za samo 17 dana, bez ijednog dana nastave. Tužilaštvo BiH je 30. septembra donijelo naredbu o nesprovođenju istrage u ovom predmetu, a prethodno je državni tužilac Oleg Čavka (protiv kojeg je vođeno nekoliko disciplinskih postupaka) saslušavao novinarku Žurnala Azru Omerović koja je i otkrila ovu aferu puna dva sata. Interesovalo ga je odakle joj informacije.

 

Moje misljenje je da su europska unija i SAD konacno poceli da se bave pravosudjem BiH koje je najkriticniji dio drustva,jer je vladavina prava svedena na minimum.

Ovo je prvi korak,nadam se da ce to voditi daljnjoj cistki u VSTV-u.

 

Veliki pozdrav citaocima

Kritika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *